Da DR i september 2020 sendte programmet “Giv os naturen tilbage”, hvor de i Hjørring satte sig for at styrke biodiversiteten i kommunen, var Camilla Zacho en af de seere, der sad klistret til skærmen. Det var en øjenåbner af de helt store, fortæller hun.
– Jeg havde aldrig før tænkt over, at vores pæne, kortklippede græsplæne næsten var en biologisk ørken, og at de fine Hortensia, de fyldte roser og dahliaer var helt ubrugelige som føde for bierne. Jeg havde heller ikke skænket det en tanke, at det gjorde en forskel om planterne var hjemmehørende eller ej.
Den nye viden gav blod på tanden efter mere, og de følgende måneder dykkede hun ned i alt, hvad der fandtes af litteratur om emnet ‘vild have’. I foråret 2021 fik haveforvandlingen så luft under vingerne.
Der blev etableret store næringsfattige bede med vilde blomster; der blev lavet kvasbunke, tilføjet dødt ved, store sten og vand til haven, og flere steder gik græsset lov at vokse sig højt.
Hvad har forandringerne betydet?
Vi har oplevet et markant rigere dyreliv, fortæller Camilla. Der er et leben uden lige omkring spejlbassinet, hvor fuglene drikker og bader; der er kommet markant flere sommerfugle og haven summer af flittige bier, svirrefluer mv.
– Jeg vil skyde på, at de tiltag, vi har gjort i haven, har fordoblet antallet af fugle og mindst tredoblet den samlede insektbestand. Det er ret fantastisk, at der ikke skal mere til. Selv små forandringer kan gøre en kæmpe forskel for dyrelivet. Fx har vi for første gang fået græshopper i haven, efter vi er begyndt at lade græsset stå højt flere steder.
Haven i Dyssegård er et godt eksempel på, at en vild have sagtens kan tage sig pæn og præsentabel ud, så længe kanterne holdes skarpe hist og her. Men en af de erfaringer, hun har gjort sig, er også, at en vild have ikke er lig med en vedligeholdelsesfri have. Den kræver også styring, hvis man vil tilgodese de mere sarte arter, fortæller hun.
Camilla er en af Gentofte Kommunes såkaldte ‘vilde haveambassadører’. Hun viser gerne sin have frem og tilbyder sparring, råd og vejledning til, hvordan du kan indrette din egen have, så der skabes plads til dyr og vilde planter til gavn for biodiversiteten. Du kan finde hende på Facebook.