Gå til hoved indhold

Solceller på Hulkærvej

Læs om, hvordan Victor og hans familie fik solceller på villaens tag på Hulkærvej i Dyssegård.

Motivation

På Hulkærvej havde de overvejelser om at lave nyt tag på huset, og tænkte i den forbindelse på at opsætte nye solceller. De undersøgte, hvilke muligheder der var, og tog kontakt til to forskellige firmaer. Derudover tog de på eget initiativ rundt og kiggede på huse med forskellige typer tag, og besluttede endeligt, at de gerne ville indtænke solceller i deres nye tagløsning:

“Vi besluttede, at det skulle være sort tag, da det giver større effekt [for solcellerne, red.]. Vi var mere opmærksomme på, at vi gerne ville have noget som æstetisk var bedre", fortæller Victor, beboer i huset.

Barrierer

Ifølge Victor er deres naboer også godt tilfredse med, at de valgte en æstetisk løsning, der ligner et ganske almindeligt sort tegltag. Der var desuden ikke nogen barrierer i form af krav, de skulle tage stilling til.
Der var i forvejen opsat traditionelle ældre solpaneler på det gamle tag, som var sammenkoblet med husets jordvarmeanlæg. Ifølge Victor var disse dog ikke udført ordentligt, og de valgte således at udskifte dem med den nye løsning. Prisen på løsningen var dog også en væsentlig faktor, da den nye løsning ifølge beboeren var billigere, sammenlignet med de forrige solpaneler, samtidig med at timingen for projektet var heldig, prismæssigt.

Proces

Anlægget stod færdigt i udgangen af 2021, som ikke var efter tidsplanen, da der havde været nogen problemer i starten med fejl i installationen. Efter anlægget blev taget i brug, fulgte der yderligere lidt besvær med at sikre, at installationerne blev reguleret og rapporterede korrekt, så de kunne følge med i det præcise overblik over produktion og forbrug. Nu kan de manuelt indstille anlægget og følge produktionen via en app.
Det var firmaet, der stod for projektet, der ligeledes stod for at tage dialogen med kommunen omkring etablering af solceller på huset.

Økonomi

Efter anlægget blev færdigt i slutningen af 2021, blev det registreret. Da deres lokale elselskab ikke var interesserede i at købe strømmen fra deres solceller, lavede de i stedet en aftale med et andet selskab, som husstanden modtager et regnskab fra hver måned, samt en sum penge for den el de har solgt:

“Vi har mulighed for at tage strøm ind om natten hvor det er billigt og gemme det til senere brug, hvor strømmen er dyrere. Men batteriet mister noget af strømmen undervejs, så besparelserne er ikke så store igen", fortæller Victor.

Omkostningerne for projektet var groft regnet cirka 200.000 kroner for tegltaget med indbyggede solceller og yderligere 200.000 kroner til blikkenslageren, der skulle fjerne det gamle tag og de gamle solpaneler.

Anbefalinger til andre

Foruden parrets undersøgelse af de forskellige muligheder for solceller på det nye tag, opsøgte de ligeledes folk i deres netværk, der vidste noget om hvordan de skulle takle det med at få solceller. De råder andre til at trække på personlige bekendtskaber, der måske har mere teknisk erfaring.
Det er også beboerens anbefaling at tænke solceller ind i forbindelse med nyt tag, eller renovering af tag:

“Hvis du på et tidspunkt skal have nyt tag, er det oplagt at diskutere om man skal have almindeligt nyt tag, eller et tag med solceller. Især hvis man har huset i den her retning, hvor vi har tagside direkte mod syd og direkte mod nord – der er det oplagt med mulighed for solceller.”

Vil du vide mere om solceller

Vil du vide mere om etablering af solceller, så taget kig på Bolius hjemmeside.

Læs mere om solceller