Gå til hoved indhold

Byggestile i Gentofte Kommune

Gentofte Kommune er præget af mange forskellige byggestile, der hver især fortæller en historie om den byggeskik, der har præget bestemte perioder gennem tiden. Her på siden finder du en oversigt.

Byggestile i Gentofte Kommune

Historicisme

Fra 1850’erne og frem til de første årtier af 1900-tallet var stilarten i særlighed udbredt. Historicismen er karakteriseret af masser af detaljering og finurligheder i byggeriet, samt massive ydervægge, hvor skillevæggene er ændret fra udmuret bindingsværk til ejendomme med hovedskillevægge udført massivt murede.

Du kan blive klogere på denne hustype på Bolius hjemmeside

Murstensperioden

Murstensperioden og den funktionelle tradition dominerede i 1930-1950’erne. Stilarten er særligt karakteriseret som det danske, kendte, enkle murede hus med saddeltag. Facaden har ofte elementer som altaner og karnapper. Udover de klarer stilforskelle fra historismen, ændres ydervæggen til hulmur og fundament til beton.

Bliv klogere på murstensperioden fra 1915-30 på Bolius hjemmeside

Bedre byggeskik

Perioden kan dateres fra 1918-1947. Bygningsdetaljer skulle udføres på den mest korrekte håndværksmæssige måde med et særligt fokus på proportioner af bygningernes klassiske detaljekomponenter værende skorstene, tagkviste, tagfod, gesimser, murstik, sålbænk med mere. Stilarten kaldes også ’murstensarkitekturen’ og står for et enkelt og homogent materialevalg.

Bliv klogere på murstensperioden fra 1950´erne på Bolius hjemmeside

Funkisvilla

Funkisvillaer blev særligt opført i 1920-1945. De karakteriseres oftest af en asymmetrisk kubisk komposition med fladt tag og altaner.

Bliv klogere på funkisvilla på Bolius hjemmeside

Bungalows

Bungalows blev særligt opført i 1920-1945. De er ofte kvadratiske i grundplan og ses med variationer af forskydninger hertil. De udføres med fuld kælder. Tagformen er et karakteristisk pyramidetag.

Bliv klogere på bungalows på Bolius hjemmeside

Efterkrigstidens modernisme

Efterkrigstidens modernisme kom især frem mellem 1950-1980’erne, hvor nye byggetekniske muligheder gjorde det muligt i højere grad at erstatte bærende vægge med limtræsdragere og slanke stålsøjler. Arkitekturen domineres af store åbne glasvægge og skivevægge af enten tegl, træ, beton eller natursten. Desuden karakteriseres bygninger med modulinddelinger, stoflighed i overflader samt rette linjer og flader.

Bliv klogere på den modernistiske villa på Bolius hjemmeside

Få overblik over 12 typiske hustyper

Læs mere om de forskellige byggestile på Bolius hjemmeside.

Her kan du læse om byggestile