Gå til hoved indhold

Årets bedste klimakollega

Mange medarbejdere i Gentofte Kommune arbejder både kreativt og vedholdende på at gøre noget godt for klimaet i deres arbejde. Derfor uddeler Gentofte Kommune en intern klimakollegapris.

Hvorfor kårer Gentofte Kommune årets bedste klimakollega?

Klimaindsatsen i Gentofte Kommune tager mange forskellige former, og der er mange medarbejdere og afdelinger, der arbejder både kreativt og vedholdende på at gøre noget godt for klimaet i deres arbejde eller på deres arbejdsplads. De skal fejres.

Derfor uddeler Gentofte Kommune en intern klimapris målrettet kommunens egen organisation. Prisen uddeles til en medarbejder, en afdeling eller en institution, der gør noget særligt for klimaet i sit arbejde.

Bagtæppet for prisen er målene i Klimaplan 2050, om at Gentofte Kommune går foran og synliggør, hvordan vi kan tage klimaansvar med konkrete og lokale bæredygtige handlinger, og at alle medarbejdere i Gentofte Kommune har et godt billede af, hvordan de på deres arbejdsplads og i deres faglige praksis kan bidrage til en bæredygtig og klimaansvarlig udvikling.

Hvordan bliver det afgjort?

Alle medarbejdere i kommunen kunne indstille hinanden til klimakollegaprisen og stemte derefter på deres favoritter. Der var elleve meget forskellige kandidater at vælge imellem. Nogle har fundet nye innovative måder at minimere affald, spare ressourcer og genbruge på. Nogle har lagt et kæmpe arbejde i at lære børn og unge, at deres stemme og handlinger har betydning i klimakrisen, og at de kan gøre en konkret forskel. Og andre igen har hjulpet både kollegaer og borgere med at se nye klimavenlige veje.

Hvad gør jeg, hvis jeg kender en, der fortjener prisen?

Du kan nominere kandidater til klimakollegaprisen 2024 ved at sende en kort indstilling til klimanetvaerk@gentofte.dk

Skriv 1) Hvem du indstiller 2) Hvorfor kandidaten fortjener at vinde. Alle ansatte i Gentofte Kommune kan indstille kandidater.

Hvad vinder man?

Præmien er et trofæ skabt af Job- Aktivitets- og Kompetencecenteret og kage til afdelingen.

Klimakollega 2023

Vinderen af Klimakollegaprisen 2023 blev Kenneth Staugaard og Morten Frederiksen. De arbejder i afdelingen Vej Drift og tømmer de affaldsspande, der står rundt omkring i byen. 

Hvad har de gjort?

Morten og Kenneth er ikke bange for at gøre tingene på en ny måde, hvis det kan gøre en forskel for klima og miljø. De har taget initiativ til sortere trykflasker og glas fra, når de tømmer affaldsspande i byen, og så har de fundet på at genbruge de plastposer, som sidder i affaldsspandene.

Hvis affaldsposen er tør, tømmer de den for indhold og bruger den igen. Takket være deres initiativ sparer Gentofte Kommune nu hvert år cirka 20 procent af poserne. Og det bliver til en hel der, for der bliver tømt 700-800 affaldsspande om ugen.

Hvad betyder prisen for dem?

Kenneth fortæller:

Vi er miljøbevidste, fordi det er god stil. Det betyder meget, at de små ting, vi gør, bliver påskønnet. Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi regnet med, at der var nogen, der havde lagt mærke til det, men min leder har åbenbart set det.

Kenneth fik på vegne af makkerparret overrakt Klimakollegaprisen af borgmester Michael Fenger på kommunens årlige forum, hvor ledere, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter fra hele kommunen var samlet. Den oplevelse gjorde den ellers meget talende mand næsten mundlam:

Man går og passer sig selv til hverdag, og så står man lige pludselig der på en scene for at modtage en pris. Det var vildt. Det kan ikke beskrives. Det er en oplevelse, jeg aldrig glemmer.

Stort tillykke til Kenneth og Morten!

Kandidater til klimakollegaprisen 2023